Blue Flower

 

Eten: Kalk (Calcium) is heel belangrijk voor het huisje van de slak. Het beste is om altijd een sepiaschelp in de bak te leggen. Een slak kan op deze manier zelf regelen hoeveel calcium hij tot zich neemt.

 Je kan ook calcium in poedervorm over het eten strooien (liever niet) of calciumbadjes geven. (zet je slak in een klein laagje lauwwarm water met daarin opgelost wat calciumpoeder) Een slak kan via zijn voet (onderkant van zijn lichaam) calcium opnemen. Doe deze 2 laatste dingen niet te vaak!!! Je slak kan een ''calciumsteen'' in zijn maag krijgen als hij ongevraagd teveel calcium toegediend krijgt en kan overlijden!!! Ik doe dit alleen bij zwakke slakken en slakken met een kapot huisje en dan ongeveer 1x per week.

 Verder eet de slak allerlei soorten groente en fruit (geen citrusvruchten!)

 Voor alle groente en fruit geldt dat het eerst gewassen moet worden voordat je het aan je slakken geeft i.v.m. pesticiden!!!!  En zodra het voedsel verrot, of beschimmeld is moet je het weghalen!

 Bijvoorbeeld: appel, artisjok, banaan, basilicumblaadjes, bonen, bosbessen, kool, wortel  (niet het loof, is giftig), bloemkool, knolselderij, klaver, courgette, tuinkers, komkommer, paardenbloem bladeren, sla, boerenkool, kiwi, mango, champignons, brandnetel, passievrucht, perzik, erwten, peren, pruim, pompoenpitten, rozijnen, aardbeien, suikermaïs, zoete aardappel, mandarijn, tomaat,   raap, watermeloen. (Geen citrusvruchten!).

 Ze eten ook visvlokken en legkorrels voor kippen (geweekt) Dit mag je niet te vaak geven i.v.m. snelle groei waardoor het huisje kapot kan gaan!!! (De rand van de schelp is week, pas daar mee op!) Ik geef ze dit ongeveer 1 keer per maand.

 Ondanks dat slakken niet kieskeurig zijn met het eten zal de ene soort eerst de schilletjes van de komkommer eten, de andere soort laat de schilletjes liggen. Bijna allemaal lusten ze graag komkommer, sla, courgette en vooral zoete aardappel, dit laatste is heel gezond voor ze.

Verzorging: Slakken houden van water, ik geef ze dan ook regelmatig een douche van lauw water.

 Ik heb een bak water in mijn terrarium staan waar de slakken vaak inzitten, ook drinken ze hiervan. Het is daarom goed de bak iedere dag te verschonen. Om de vochtigheid in mijn terrarium op pijl te houden sproei ik iedere dag regelmatig. Mede door de verwarming lamp verdampt het water snel. De lamp houd de temperatuur in de het terrarium tussen de 25 en 27 graden. Een temperatuur waarin de slakken zich wel voelen. 

 Slakken poepen ook, het is daarom ook wenselijk om iedere dag de poep weg te halen. Mocht je een dag weinig tijd hebben dan is het niet erg om de poep een dag langer te laten liggen. Maak 1 of 2 keer per wek de ruiten schoon met een nat stuk keukenrol. Maak eenmaal in de maand je terrarium geheel schoon, gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen omdat deze voor de dieren schadelijk kan zijn. De bodembedekker ververs ik eenmaal in de drie maanden.